Cum funcționează
o pompă de căldură
Pompe de căldură ALTAL, inverter DC, funcție EVI
Ce este o pompă de căldură și cum funcționează?
O notă despre managementul energiei în casă
Pompele de căldură sunt sisteme de încălzire și răcire foarte eficiente și vă pot reduce semnificativ costurile cu energia. Gândind la casa ca pe un sistem, se recomandă ca pierderile de căldură din locuința dumneavoastră să fie minimizate din zone precum scurgerile de aer (prin fisuri, găuri), pereți, tavane, ferestre și uși prost izolați.
Abordarea mai întâi a acestor probleme vă poate permite să utilizați o pompă de căldură mai mică, reducând astfel costurile echipamentului pompei de căldură și permițând sistemului dumneavoastră să funcționeze mai eficient.
O serie de publicații care explică cum se face acest lucru sunt disponibile pe pagina web ALTAl sau ]n intrnet global.
Concepte de bază
Pompele de căldură sunt o tehnologie dovedită care a fost folosită de zeci de ani la nivel global, pentru a furniza eficient încălzirea clădirilor, răcire și, în unele cazuri, apă caldă menajeră. De fapt, este posibil să interacționați zilnic cu tehnologia pompei de căldură: frigiderele și aparatele de aer condiționat funcționează folosind aceleași principii și tehnologie. Această secțiune prezintă elementele de bază ale modului în care funcționează o pompă de căldură și prezintă diferite tipuri de sisteme.
De ce pompă de căldură?
Pompa de căldură ca sistem modern
Dacă explorați opțiuni de încălzire și răcire a locuinței sau de a reduce facturile la energie, este posibil să doriți să luați în considerare un sistem de pompă de căldură. Pompele de căldură sunt o tehnologie dovedită și de încredere la nivel global, capabilă să ofere controlul confortului pe tot parcursul anului pentru casa dvs. prin furnizarea de căldură iarna, răcirea vara și, în unele cazuri, încălzirea apei calde pentru casa dvs.
Pompele de căldură pot fi o alegere excelentă într-o varietate de aplicații și atât pentru casele noi, cât și pentru modernizarea sistemelor de încălzire și răcire existente. Ele sunt, de asemenea, o opțiune atunci când se înlocuiesc sistemele de aer condiționat existente, deoarece costul incremental pentru trecerea de la un sistem doar de răcire la o pompă de căldură este adesea destul de scăzut. Având în vedere multitudinea de diferite tipuri și opțiuni de sisteme, poate fi adesea dificil să determinați dacă o pompă de căldură este opțiunea potrivită pentru casa dvs.
Avantajele pompelor de căldură
Eficienţă
În comparație cu alte sisteme de încălzire și răcire, pompele de căldură sunt mai eficiente. Acestea folosesc mai puțină energie și combustibil pentru a vă încălzi/răci casa, iar unele pompe de apă prezintă rate de eficiență de până la %600. De asemenea, au o durată lungă de viață de până la 50 de ani.
Trei funcții
Un avantaj al investiției într-o pompă de căldură este că aceasta este concepută pentru a distribui caldură și recire, căt și apă caldă menajeră în locuințe. Acest lucru vă poate ajuta să economisiți niște bani, deoarece reduce costurile asociate cu instalarea a două sisteme diferite. În plus, ocupă mai puțin spațiu, deoarece este un singur sistem cu trei funcții.
Reduce emisiile
Unul dintre avantajele majore ale unei pompe de căldură este că este ecologică. Deoarece nu sunt utilizați combustibili fosili pentru funcționarea pompei de căldură, nu există vapori nocivi care sunt eliberați în aer. Reducerea emisiilor de carbon ajută mediul înconjurător. Acest lucru îi ajută și pe utilizatorii casnici să economisească anual sume de bani.
Întreținere minimă
Pompele de căldură nu necesită multă întreținere. Cantitatea redusă de întreținere necesară unei pompe de căldură este un avantaj pentru proprietarii de case care caută modalități de a economisi bani în proiecte scumpe de reparații casnice.
Acest lucru ajută la economisirea de bani pe termen lung.
Pompe de căldură aer-apă ALTAL
Pompe de căldură cu sursă de aer

Pompele de căldură cu sursă de aer utilizează aerul exterior ca sursă de energie termică în modul de încălzire și ca chiuvetă pentru a respinge energia în modul de răcire. Aceste tipuri de sisteme pot fi, în general, clasificate în două categorii:
Mini-Split: O singură unitate interioară este situată în interiorul casei, deservită de o singură unitate exterioară. În unitatea din exterior se află compresorul, schimbatorul de căldură aer, restul componentelor. În unitatea din interior este instalat doar schimbatorul de căldură apă și pompa de circulație. Așa tip de căldură poate lucra pana la temperaturile mediului ambiant de - 15°...-20° dacă se utilzează tehnologia DC Inverter și EVI (injecție cu abur).
- Mini-Split: O singură unitate interioară este situată în interiorul casei, deservită de o singură unitate exterioară. În unitatea din exterior se află compresorul, schimbatorul de căldură aer, restul componentelor. În unitatea din interior este instalat doar schimbatorul de căldură apă și pompa de circulație. Așa tip de căldură poate funcționa pana la temperaturile mediului ambiant de - 15C°...-20C° dacă se utilzează tehnologia DC Inverter și EVI (injecție cu abur). Pompele de căldură tip Aer-Apă Mini-split folosesc ca agent termic apa pentru încalzire, racire și pregătire apă caldă menajeră.
- Full-Split: O singură unitate interioară este situată în interiorul casei, deservită de o singură unitate exterioară. În unitatea din exterior se află doar doar schimbatorul de căldură ;i ventilatorul. În unitatea din interior este instalat compresorul, schimbatorul de căldură aer, restul componentelor. Așa tip de căldură poate funcționa pana la temperaturile mediului ambiant de - 25C° dacă se utilzează tehnologia DC Inverter și EVI (injecție cu abur). Pompele de căldură tip Aer-Apă Mini-split folosesc ca agent termic apa pentru încalzire, racire și pregătire apă caldă menajeră. Din seria pompelor de căldură aer apă sunt cele mai eficiente, au un randament economic/de putere mare.
- Multi-Split: mai multe unități interioare sunt situate în casă și sunt deservite de o singură unitate exterioară. În unitatea din exterior se află compresorul, schimbatorul de căldură aer, restul componentelor. În unitatea din interior sunt instalate doar ventilconvecotare care au aca agent termic freon. Aceste pompe de căldură aer apă folosesc doar incălzire/racirea prin metoda de convecție. Are cel mai mic randament economic/de putere. Pot funcționa pană la temperaturile mediului ambiant de - 20C° max.
De o importanță deosebită atunci când luăm în considerare eficiența este rolul noilor modele de compresoare în îmbunătățirea performanței sezoniere.
De obicei, unitățile care funcționează la SEER și HSPF minim prescris sunt caracterizate de pompe de căldură cu o singură viteză. Acum sunt disponibile pompe de căldură cu sursă de aer cu viteză variabilă care sunt concepute pentru a varia capacitatea sistemului pentru a se potrivi mai bine cu cererea de încălzire/răcire a casei la un moment dat. Acest lucru ajută la menținerea eficienței maxime în orice moment, inclusiv în condiții mai blânde, când există o cerere mai scăzută pentru sistem.
Mai recent, au fost introduse pe piață pompe de căldură cu sursă de aer, care sunt mai bine adaptate să funcționeze în climatul rece din Europa și CSI datorită tehnologiei EVI (injecție cu abur). Aceste sisteme, numite adesea pompe de căldură pentru climă rece, combină compresoare cu capacitate variabilă cu design și comenzi îmbunătățite ale schimbătorului de căldură pentru a maximiza capacitatea de încălzire la temperaturi mai scăzute ale aerului, menținând în același timp eficiențe ridicate în condiții mai blânde. Aceste tipuri de sisteme au de obicei valori eficiență SEER și HSPF mai mari, unele sisteme atingând SEER până la 42 și HSPF apropiindu-se de 13.
Beneficiile majore ale pompelor de căldură cu sursă de aer
Instalarea unei pompe de căldură cu sursă de aer vă poate oferi o serie de beneficii. Această secțiune explorează modul în care pompele de căldură cu sursă de aer pot beneficia de amprenta energetică a gospodăriei dumneavoastră.
•Eficienţă
Beneficiul major al utilizării unei pompe de căldură cu sursă de aer este eficiența ridicată pe care o poate oferi în încălzire în comparație cu sistemele tipice precum cazane gaz, cazane de lemne și peleți, cazane electrice. La 7°C, coeficientul de performanță (COP) al pompelor de căldură cu sursă de aer variază de obicei între 2,0 și 5,4. Aceasta înseamnă că, pentru unitățile cu un COP de 5, se transferă 5 kilowați-oră (kWh) de căldură pentru fiecare kWh de energie electrică furnizat pompei de căldură. Pe măsură ce temperatura aerului exterior scade, COP-urile sunt mai mici, deoarece pompa de căldură trebuie să funcționeze la o diferență de temperatură mai mare între spațiul interior și cel exterior. La –8°C, COP-urile pot varia de la 1,1 la 3,7.
Pe o bază sezonieră, factorul de performanță sezonieră de încălzire (HSPF) al unităților disponibile pe piață poate varia de la 7,1 la 13,2. Economiile reale depind în mare măsură de locația instalării pompei de căldură.
•Economii de energie
Eficiența mai mare a pompei de căldură se poate lămuri prin reduceri semnificative ale consumului de energie. Economiile reale în casa dvs. vor depinde de o serie de factori, inclusiv climatul local, eficiența sistemului actual, dimensiunea și tipul pompei de căldură și strategia de control. Multe calculatoare online sunt disponibile pentru a oferi o estimare rapidă a câte economii de energie vă puteți aștepta pentru aplicația dvs.
Pompe de căldură sol-apă ALTAL
Pompe de căldură cu sursă terestră

Pompele de căldură terestre folosesc pământul sau apa freatică ca sursă de energie termică în modul de încălzire și răcire.
Pompele de căldură sol apă sunt cele mai eficiente.Aceste tipuri de sisteme conțin două componente cheie:
•Schimbător de căldură la sol:
Acesta este schimbătorul de căldură (sondele geotermale din puțuri, sau pînza freatică, lacuri) folosit pentru a transforma sau elimina energie termică de pe pământ sau pământ. Sunt posibile diferite configurații ale schimbătorului de căldură.
•Pompă de căldură:
în loc de aer, pompele de căldură sol-apă folosesc un fluid care curge prin schimbătorul de căldură din sol ca sursă (în încălzire) sau chiuvetă (în răcire).
Pe partea clădirii, sunt posibile atât sistemele de aer, cât și cele hidronice (apă). Temperaturile de funcționare pe partea clădirii sunt foarte importante în aplicațiile hidronice. Pompele de căldură funcționează mai eficient atunci când se încălzesc la temperaturi mai scăzute, sub 35 până la 50°C, făcându-le o potrivire mai bună pentru podele calde (pardosele calde) care sunt cele mai eficiente sau sisteme de ventiloconvectoare, care sunt mai puțin eficiente. Trebuie avut grijă dacă luați în considerare utilizarea lor cu calorifere cu temperatură înaltă care necesită temperaturi ale apei peste 60°C, deoarece aceste temperaturi depășesc în general limitele majorității pompelor de căldură rezidențiale.
În funcție de modul în care pompa de căldură și schimbătorul de căldură din sol interacționează, sunt posibile două clasificări diferite de sisteme:
•Bucla secundară: Un lichid (apă subterană sau antiîngheț) este utilizat în schimbătorul de căldură din sol. Energia termică transferată de la sol în lichid este livrată pompei de căldură prin intermediul unui schimbător de căldură.
•Expansiune directă (DX): Un agent frigorific este utilizat ca fluid în schimbătorul de căldură din sol. Energia termică extrasă de agentul frigorific din sol este utilizată direct de pompa de căldură - nu este nevoie de schimbător de căldură suplimentar.
În aceste sisteme, schimbătorul de căldură la sol este o parte a pompei de căldură în sine, acționând ca evaporator în modul de încălzire și condensator în modul de răcire.
Pompele de căldură de la sol pot satisface o serie de cerințe de confort în casa dvs., inclusiv:
- Doar încălzire: pompa de căldură este utilizată numai pentru încălzire. Aceasta poate include atât încălzirea spațiului, cât și producția de apă caldă.
- Încălzire cu „răcire activă”: pompa de căldură este utilizată atât pentru încălzire, cât și pentru răcire.
- Încălzire cu „răcire pasivă”: pompa de căldură este utilizată la încălzire și oprită la răcire în conturul frigorific. La răcire, fluidul din clădire este răcit direct în schimbătorul de căldură din sol.
Beneficiile majore ale sistemelor de pompe de căldură cu sursă terestră
•EficienţăÎn caz cănd temperatura aerului ambiant poate scădea sub –30°C, sistemele cu sursă de sol sunt capabile să funcționeze mai eficient, deoarece profită de temperaturile solului mai calde și mai stabile (de la +8°C la + 17°C în regiunile noastre). Temperaturile tipice ale apei care intră în pompa de căldură de la sol sunt în general peste +5°C, producând un COP de aproximativ 4 pentru majoritatea sistemelor în timpul celor mai reci luni de iarnă.
•Economii de energie
Sistemele de la sol vă vor reduce în mod substanțial costurile de încălzire și răcire. Economiile de energie pentru încălzire în comparație cu cuptoarele electrice, de gaz, peleți sunt de aproximativ 65%.
În medie, un sistem cu sursă de sol bine proiectat va produce economii cu aproximativ 20-30% mai mari decât ar fi oferite de o pompă de căldură cu sursă de aer, pentru climă rece, cea mai bună din clasă, dimensionată pentru a acoperi cea mai mare parte a sarcinii de încălzire a clădirii. Acest lucru se datorează faptului că temperaturile subterane sunt mai ridicate iarna decât temperaturile aerului. Ca rezultat, o pompă de căldură cu sursă de sol poate furniza mai multă căldură pe parcursul iernii decât o pompă de căldură cu sursă de aer.
Economiile reale de energie vor varia în funcție de clima locală, eficiența sistemului de încălzire existent, costurile combustibilului și energiei electrice, dimensiunea pompei de căldură instalate, configurația câmpului de foraj și bilanțul energetic sezonier și performanța eficienței pompei de căldură. conditii de rating.